Duurzaam Bouwen

Laatste

Dakopbouw

Duurzaam clubhuisgebouw voor Boerderij IJburg

Van de toen nog op het Rieteiland-Oost gevestigde IJburgse kinderboerderij kwam in 2017 het verzoek bij ons binnen op die plek een zo duurzaam mogelijk clubhuisgebouw te realiseren. Gewijzigde plannen van de gemeente Amsterdam, met onder meer de komst van de tennishal, leidden tot een verhuizing van de boerderij naar het Nuon-terrein in Diemen. Het noodzaakte tot een andere opzet van het ontwerp.

De ondergrond op de huidige locatie bestaat uit 24 meter veen. Vanwege deze slappe ondergrond plaatsten we vier scheepscontainers op een betonnen plaat waarop we vervolgens het clubhuis bouwden. Deze lichte constructie zorgde voor een aanzienlijke besparing in kosten. Bovendien is een onevenredig zware milieubelasting door een palenfundering vermeden. Om een zo circulair mogelijk gebouw te realiseren maakten we vooral gebruik van hout en stro. Het stro in de wanden zorgt voor de isolatie van het clubhuis. De gevelbekleding bestaat uit ronde schaaldelen van douglas, lariks, cipres en eiken. Normaal gesproken worden schaaldelen beschouwd als afval en doorgaans verbrand: zonde! De trap is gemaakt uit inlands eiken, douglas en cipres. De bijzonder uitziende leuningstijlen van moerascipres zijn geleverd  door stadshout.

Stairs

I have been making one-off stairs since I started building in 2004. Now that I think of it my first stairs were in a renovation project in Gouda in 1978. I hope these pictures will

inspire you to make your own.

diverse projecten

album vk15

 

Duurzaamheidsmaatregelen Thomas Hoodstraat 2

Enkele kenmerken:

Gebouwd in 2008/9, bouwtijd 5 maanden
Bouwkosten €320.000,-
256m2 Netto vloeroppervlakte over 5 etages
Maandelijkse energierekening €15.80 (2015)
Werkelijk energieverbruik/netto vloeroppervlak <12W/m2 (passiefhaus <15W/m2) [dat is exclusief opbrengst zonnepanelen]

Laag energiegebruik:

Hoge isolatiewaarden Rc>5.0
Driedubbelglas
Kozijnen met 3-dubbele afdichting met meervoudige sluitpunten
Passiefhaus raamdetail (kozijn is geïsoleerd)
Luchtdicht gebouwd
Geen koudebruggen
Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning
Zeer lage temperatuur (<30ºC) wandverwarming
5.5 kW warmtepomp met gesloten bron
Douche WTW
8x PV-panelen 1930 Wp

Duurzaam materiaal gebruik:

Geheel houten constructie vanaf begane grondvloer
Strobalen entree met leempleister binnen en buiten
Prefab “double stud”-houtskelet elementen 180mm vlasisolatie
35mm Leemwandafwerking binnen
Lenotec 122mm verdiepingsvloeren
Douglas-rondhoutkolommen
Kerto-draagbalken
Gevelbekleding Lariks 25mm verticaal board &batten, horizontaal met wankant
Vuren ramen en kozijnen Europrofiel 68
EPDM-dakbedekking met sedum groendak
PP-riolering
PEX-16 wand-/vloerverwarming
Hergebruik schuttinghout voor liftschacht
Hergebruik fonteinen, wasbakken, keukenblok, wandlampen

Duurzaam gebruik:

Flexibele indeling: alle functies kunnen op iedere verdieping worden gerealiseerd, ook niet- woonfuncties
Centraal geplaatste leidingschacht, korte leidingloop
Lift leeftijdbestendig
Regenwateropvang voor tuin 2m3

Overig:

Beperkte elektra loop, met schakelaar uit te schakelen elektra per verdieping

Woonverdieping boven levert maximaal licht en warmte op

Zo goed als optimale oriëntatie op de zon

Weinig glas op noord- en oostgevels

Slaapkamer in de tuin

Voor een appartement op de begane grond van een statig herenhuis in Den Haag had de opdrachtgeefster behoefte aan een eigen slaapkamer, bij voorkeur in de tuin zodat zij vanuit haar bed de sterrenhemel kan zien. Uit duurzaamheidsoverwegingen en mede ingegeven door haar jeugd op het platteland, stond haar keus voor strobouw vast. Gezien de locatie stond ook de hoogte vast: een belangrijke eis voor de bouwvergunning was dat het dak niet hoger mocht worden dan de achterliggende tuinmuur.

Kenmerkend voor de bouw van deze tuinslaapkamer is het hergebruik van kozijnen en vloerdelen. Omdat we de bestaande fundering van het oude schuurtje hebben benut waren de afmetingen van het geheel een vaststaand gegeven. Om de strobalenwanden droge voeten te geven, moest de oude fundering worden opgemetseld. Een kennis van onze opdrachtgeefster voerde dit uit. Meerdere mensen waaronder de Nederlandse strobouwpioniers Martin Oehlmann en Jan Steenks, construeerden de strobalenwanden tijdens een weekendworkshop. De op hun zij liggende strobalen zijn volgens de Nebrasca-methode in verband gelegd. Het dak heb ik als een slanke gelijmde sandwichconstructie uitgevoerd. De binnen- en buitenunderlaymentplaten werken hierbij samen als de dragende uiterste vezels van een doosligger: een zeer slanke en tegelijk stijve constructie. Het dak voorzag ik van een EPDM-dakmembraan. De opdrachtgeefster legde hierop vervolgens zelf een sedum dak aan. De binnen- en buitenzijde zijn met drie lagen leem afgewerkt. Ook de finishlagen bracht de eigenaar zelf aan.

Nul energie huis aan het water

Nul energie huis aan het water

In 2015 hebben wij het casco neergezet en de gevelbekleding aangebracht van een duurzame woning op IJburg. De woning bestaat uit drie verdiepingen en ligt aan het water.

Omdat de opdrachtgevers met een vorige woning al de nodige ervaring hadden opgedaan wat betreft zelfbouw, wilden ze ook nu weer zoveel mogelijk zelf doen. De afwerking en inrichting werd dan ook in eigen beheer gedaan. Voor de aansluiting van de waterleidingen, zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp is gebruik gemaakt van een installateur.

De opdrachtgever als ervaren 3D CAD ontwerper heeft het ontwerp grotendeels zelf gedaan. Ik heb hem alleen begeleid met de technische details. De ruwbouw constructie, fundering, volhout casco (CLT Metsawood), dak en buitengevel afwerking is door ons uitgevoerd. De bijzondere CLT trap is samen met de opdrachtgever gemaakt.

Gezien de hoge isolatiegraad ±Rc>6.0 driedubbele beglazing en de door een zonneboiler ondersteunde warmtepomp, belooft de woning zeer energiezuinig te worden, mogelijk zelfs energie+. Precies wat de opdrachtgevers met hun nieuwe woning wilden bereiken.

Galerij

5 Verdiepingen strohuis op IJburg

Galerij

Renovatie en uitbreiding visserswoning Schellingwoude