Duurzaam Bouwen

Slaapkamer in de tuin

Voor een appartement op de begane grond van een statig herenhuis in Den Haag had de opdrachtgeefster behoefte aan een zelfstandige slaapkamer. Bij voorkeur in de tuin opdat zij vanuit bed de nachthemel kon zien. De keus voor strobouw stond al vast uit duurzaamheids overwegingen en mede ingegeven door haar jeugd op het platteland.

Kenmerkend voor deze bouw is hergebruik van kozijnen en vloerdelen. Verder is de bestaande fundering van het oude schuurtje benut. Dit bepaalde ook gelijk de afmetingen van het geheel. De oude fundering is opgemetseld door een kennis om de strobalenwand droge voeten te geven. De strobalen zijn in verband gelegd volgens de Nebrasca methode. De op hun zij liggende strobalen zijn tijdens een weekeind workshop geplaatst door oa de Nederlandse strobouw pioniers Martin Oehlmann en Jan Steenks.  Gezien de locatie was een belangrijke eis voor de bouwvergunning dat het dak niet hoger mocht worden dan de achterliggende tuinmuur. Het dak is als slanke gelijmde sandwich constructie uitgevoerd. De binnen- en buiten underlayment platen werken samen als de dragende uiterste vezels van een doosligger. Een hele slanke en tegelijk stijve constructie. Op het dak is een EPDM dakmembraan gelegd, mijn eerste, waarop later door de odrachtgever een sedum dak is aangelegd. De binnen- en buitenzijde is met 3 lagen leem afgewerkt. De finish lagen zijn door de eigenaar zelf aangebracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s